LGBTQI+ ευαισθητοποίηση και ομαδική ανάλυση
Ενδιαφέρονται οι ομαδικοί αναλυτές για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και το φύλο;
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκύψει ένα ποικιλόμορφο σεξουαλικό σύμπαν. Υπάρχει μεγαλύτερη δεκτικότητα απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αυξημένη εκπροσώπησή τους, λόγω ορατότητας και όχι λόγω αυξημένης διαταραχής, όπως υπάρχει και μειωμένη έμφαση στην παθολογικοποίηση. Αποτέλεσμα των παραπάνω αποτελούν οι αυξημένες πιθανότητες συμμετοχής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ομάδες.
Παράλληλα όμως, παραμένουν και παλαιά προβλήματα φόβου, προκαταλήψεων και διακρίσεων.
Με την αποτίμηση αυτής της διαφοράς, μπορεί να υποστηριχθεί πως η ομαδική ψυχοθεραπεία, είναι η πιο σχετική με το θέμα της σεξουαλικής διαφορετικότητας και το γεγονός πως οι περισσότερες ομάδες περιλαμβάνουν πλέον ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικοί κλινικοί, θεωρητικοί και πολιτικοί λόγοι, ώστε να διευρύνουμε την προοπτική και κατανόηση μας για τη σεξουαλικότητα.
Η εισήγηση πραγματεύεται το θέμα της σεξουαλικότητας γενικότερα και της ομοφυλοφιλίας ειδικότερα στην ομαδική ανάλυση. Για να γίνει αυτό, λαμβάνεται υπόψη η σχέση ανάμεσα στην ψυχανάλυση και την ομοφυλοφιλια, λόγω της σημαντικής επιρροής των ψυχαναλυτικών απόψεων στην ομαδική ανάλυση. Στη συνέχεια, θα αναφερθεί ο τρόπος που η ομαδική ανάλυση έχει προσεγγίσει την ψυχοσεξουαλικότητα και συγκεκριμένα την ομοφυλοφιλία. Επίσης, θα παρουσιαστούν δυο βινιέτες που φανερώνουν τον τροπο εμφάνισης του σεξουαλικού υποκειμένου στην ομάδα και τον τρόπο απόκρισης της ομάδας. Έπειτα, θα γίνει στην Κουήρ θεωρία και το πως αυτή μπορεί να συμπλεύσει με την ομαδικο-αναλυτική. Τέλος, θα αναφερθεί ο ρόλος του αναλυτή της ομάδας, τόσο στην επιρροή σεξουαλικού λόγου στην ομάδα, όσο και στη διευκόλυνση του σεξουαλικού υποκειμένου, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά ινστιτούτα στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και του ετεροσεξισμού.